Medové výrobky

Krystalizace medu

Med nesmí být zahřátý na teplotu vyšší než 46°C, jinak ztrácí většinu vitamínů a enzymů – takový med je pro naše tělo bezcenný. Proces krystalizace medu je běžný u všech medů s vyšším obsahem glukózy.

Proto medy lipové, řepkové, jetelové, medovicové a vřesové po určité době od vytočení zkrystalizují, zatímco jednodruhový med akátový s vyšším podílem fruktózy nezkrystalizuje nikdy.

V žádném případě však není krystalizace na závadu! Zkrystalizovaný med je naopak známkou pravosti (výjimkou je právě akátový med).

Takový med velice jednoduše ztekutíme ve vodní lázni, popř. v horkovzdušné troubě. Pozor ale na již zmiňovanou teplotu. Ta by v žádném případě neměla překročit 50°C!! Není vhodné ke ztekucování používat mikrovlnou troubu.

Pro ty, kdo nemají teploměr dobrá rada: teplotu určujte klidně rukou. Pokud v lázni ruku udržíte, je teplota stále vyhovující.

Podrobné informace o krystalizaci medu a jak šetrně rozpustit zkrystalizovaný med.