Medové výrobky

Rozdělení medu

Základní dělení medů je na: nektarový – květový a medovicový – lidově lesní.

Nektarový, květový -je směsí nektaru různých rostlin. Může ale být i jednodruhový např.:akátový, řepkový, lipový. Má zbarvení od vodojasné až po červenohnědou.

Medovicový – pochází z medovice stromů. Od nektarových se liší tmavší barvou a pomalou krystalizací. Má harmonickou chuť, což je dáno vyšším obsahem minerálních látek a menší kyselostí.

Dalšími více čí méně známými pojmy jsou:

Pastovaný – což je speciálně upravený produkt, vzniklý mechanickým pohybem (mícháním). Výsledkem je plnohodnotný med krémové konzistence, která se v časem nemění. Protože je zpracováván bez zahřívání a bez jakýchkoli přísad, uchovává si všechny látky a je stejně hodnotný jako „tekutý med“. Barva může být od perleťově bílé až po žlutou – dle druhů medů.

Plástečkový med (strdí) – jsou celé plástečky zavíčkovaného medu, které slouží především ke žvýkaní. Vyžvýkaný včelí vosk se nekonzumuje. Vyrábí se z panenského díla, proto neobsahuje žádna rezidua. Jeho výroba se řídí přísnými hygienickými a veterinárními normami.

Medy s přísadami – jsou novinkou na našem trhu. Do pastovaného medu jsou přidávány výtažky z léčivých rostlin např. arónie, zázvoru, rakytníku…

Med s propolisem – je užíván k předcházení řady obtíží. Je oblíben například při virových onemocněních, žaludečních a duodenálních vředech, při nachlazení, kataru horních cest dýchacích, angínách apod. Přináší úlevu při celkové vyčerpanosti organismu při různých infekcích.

Med s mateří kašičkou – vyrábí se z mateří kašičky, která je přimíchávána do pastového medu. Přispívá ke zlepšení látkové přeměny, pomáhá snižovat krevní lipidy a cholesterol.
U žen je podávána ke zmírnění klimakterických potíží a osteoporózy.
U mužů ke zvýšení sexuální výkonnosti a při obtížích prostaty.

Med s pylem – obsahuje řadu účinných látek, jako například bílkoviny, minerální látky, enzymy, vitamíny apod. Používáme ho při celkové vyčerpanosti, při zvýšené únavě, v rekonvalescenci. Napomáhá při poruchách trávicího procesu a vylučování, zmírňuje problémy spojené s osteoporózou – také jako prevence. Příznivě ovlivňuje činnost jater. Slouží jako podpůrný prostředek při onemocnění prostaty u mužů. Vyrábí se z pastového medu , do kterého je šetrně zamíchán pyl.

Medové pomazánky jsou vyráběny z pastového medu a příslušné příměsi- např. kakaa, lískových oříšků, kokosu, skořice. Protože obsahují lehce stravitelné jednoduché cukry, jsou nejenom chutné, ale i zdravé. V poslední době se stávají velice oblíbené zvláště u dětí.

Prodrobné informace o různých druzích medu najdete na webu domacimed.cz.